^Naar boven

 • 1 Jenever, jenever en nog eens jenever
  De jenevers die zijn geproefd op de eerste proeverij van het Purmerends Proefgenootschap in oktober 2011
 • 2 Gezelligheid alom!
  Een sfeerbeeld van een van de proeverijen in Proeflokaal Bakker op de Koemarkt te Purmerend.
 • 3 Een van de proeverijen
  Gedurende het winterseizoen vinden er bijna maandelijks proeverijen plaats op de derde woensdag van de maand.
 • 4 Whiskyproeverij
  De verschillende soorten whisky die zijn geproefd op de eerste whiskyproeverij van het Purmerends Proefgenootschap.
 • 5 De proefopstelling...
  Het zijn per proeverij maar kleine glaasjes en die worden maar voor een klein deel volgeschonken. Het gaat om de kwaliteit, niet de kwantiteit.


De volgende proeverij is gepland op:

De eerstvolgende proeverij is op woensdag 16 oktober 2019.

18 januari 2012: Spaanse wijn

Verslag van de vijfde bijeenkomst van het Purmerends Proefgenootschap op woensdag 18 januari in Proeflokaal Bakker, Koemarkt 44, Purmerend.

Paul Verhoeven heet om 20.00 uur alle aanwezigen van

harte welkom en geeft daarna het woord aan de presentator van de avond: vinoloog Christiaan Brachthuizen.

Hij is eigenaar van Vinatero Christiaan, groothandel in kwaliteitswijnen. Zijn bedrijf is gevestigd op het adres Impuls 3, 1446 WC, Purmerend. In dat pand bevindt zich ook een proeflokaal, waar de producten van Vinatero Christiaan gezellig geproefd kunnen worden.

 

Brachthuizen levert aan horecabedrijven en particulieren. De verkoop gaat minimaal per doos, voor één fles kan men niet bij hem terecht.

Vinatero Christiaan is telefonisch te bereiken op 06-13154505 en 0299-640560.

De liefde voor de wijn bloeide bij Christiaan al vroeg op. Reeds op z’n elfde wist hij dat zijn toekomst in de wijn lag. Hij volgde een gerichte horeca-opleiding, waarna hij o.a. als sommelier werkte in topbedrijven als het Amstel Hotel en Hotel l’Europe.

Vinatero Christiaan is gespecialiseerd in Spaanse wijnen. Zijn liefde voor producten uit Spanje ontstond in de periode dat Brachthuizen stage liep bij een aantal kleine wijnboeren in de omgeving van Barcelona en Tarragona.

 

 

Hij onderhoudt nog steeds goede contacten met wijnboeren in die omgeving en gaat er graag op bezoek. Voor het plezier en om er zaken te doen.

Christiaan Brachthuizen is van mening dat zijn wijnen zo neutraal mogelijk geproefd moeten worden. Deze keer zijn er dus geen lekkere hapjes tussendoor. Wel staan er schalen met stukken stokbrood op tafel.

Brachthuizen gaat van start met een lichte (10,8%) Cava van het merk Ibanero. Een op natuurlijke wijze geproduceerde mousserende wijn die volgens de aloude Méthode Champenoise is vervaardigd. Dit in tegenstelling tot de momenteel zo populaire Prosecco, waar koolzuurgas aan toegevoegd wordt. De Cava van Ibanero is gemaakt van 85% tempranillo druiven en 15% grenacia. De prijs is 7,50 euro per fles.

Nummer twee is een lunch-rosé (10%) van Gardiana. Een licht wijntje van 100% tempranillo. Prijs per fles 4,75 euro.

Daarna proeven we een witte wijn van La Sardana. Afkomstig van 65 jaar oude wijnstokken, die momenteel nog geen fles per rank opleveren. Brachthuizen vindt het een geraffineerd smakende vloeibare lekkernij, die bij de afdronk een licht zuurtje presenteert. Deze macabéou bevat 11,5% alcohol en kost 8,95 euro per fles.

 

 

Dan is een lekkere, 100% chardonnay van La Sardana aan de beurt. Prijs per fles 9,99 euro.

Christiaan Brachthuizen presenteert nu van Gardiana een rode 100% tempranillo. Kost 4,95 per fles en bevat 11% alcohol.

Heftiger is de 13% alcohol bevattende Clos de Torribas uit 2007. Met 85% tempranillo. Deze rode wijn is door deskundigen qua prijs/kwaliteit geklasseerd bij de 100 beste van Spanje.

Ook een Merlot 2007 van La Sardana (12,5%) laat zich goed smaken. Prijs 12,50 euro.

Dat kan eveneens gezegd worden van een 50% Tempranillo / 50% Cabernet-Sauvignon, die 12,5% alcohol bevat en 9,50 euro kost.

Christiaan is bijzonder te spreken over een uit 2004 stammende Sardana Reserva van 5% Merlot en 95% Cabernet-Sauvignon. Kost maar liefst 14,95 per fles, maar voor die prijs krijg je wel een prestigewijn die bij de 100 beste van Spanje geklasseerd is.

Christiaan Brachthuizen sluit de proeverij af met een 14,9% dessertwijn van Moscatel en Pinard, die in kleine glazen geserveerd wordt.

Copyright © 2011-2016 Purmerends Proefgenootschap