^Naar boven

 • 1 Jenever, jenever en nog eens jenever
  De jenevers die zijn geproefd op de eerste proeverij van het Purmerends Proefgenootschap in oktober 2011
 • 2 Gezelligheid alom!
  Een sfeerbeeld van een van de proeverijen in Proeflokaal Bakker op de Koemarkt te Purmerend.
 • 3 Een van de proeverijen
  Gedurende het winterseizoen vinden er bijna maandelijks proeverijen plaats op de derde woensdag van de maand.
 • 4 Whiskyproeverij
  De verschillende soorten whisky die zijn geproefd op de eerste whiskyproeverij van het Purmerends Proefgenootschap.
 • 5 De proefopstelling...
  Het zijn per proeverij maar kleine glaasjes en die worden maar voor een klein deel volgeschonken. Het gaat om de kwaliteit, niet de kwantiteit.


De volgende proeverij is gepland op:

De eerstvolgende proeverij is op woensdag 16 oktober 2019.

21 december 2011: Whisky

Aanwezige leden: Willem de Gruijl; Thom Scheuder; Irma-, Paul- en Bert Bonnemaijers, Harm Wouters, Deanne Vos, Rob van Bladeren, Petra Vos, Pieter Janssen, Gea van Kruistum, Sonja van Wetten, Willem van Wetten, Paul Verhoeven en Ger Belmer (not.).

Paul Verhoeven heet iedereen welkom en opent de avond.

Op het programma staat een whiskyproeverij georganiseerd door whiskyspeciaalzaak Glen Drammor (‘Vallei van de grote borrel’), Peperstraat 5, Purmerend. Peter Gunter en Joeri Schardam zijn deze winkel medio 2010 gestart als een uit de hand gelopen hobbyobject. De verkoop van Schotse single malt whisky’s is voor hen geen professionele bezigheid. Beide heren hebben een andere broodwinning . Glen Drammor is slechts op vrijdag en zaterdag geopend, respectievelijk van 12.00 tot 21.00 uur en van 10.00 tot 17.00 uur.

Boven hun zaak aan de Peperstraat hebben Peter en Joeri een ruimte waar ze regelmatig voor gezelschappen van vijf tot ca. 25 personen proeverijen verzorgen.

In Proeflokaal Bakker laten de heren vijf heerlijke single malts uit hun collectie proeven, waarbij zij om beurten uitgebreide toelichting geven over het productieproces en de Schotse whiskycultuur.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen de geblende whisky’s van de grote merken als Johnny Walker, Ballantine, William Lawson en de single malts. De grote blenders kopen whisky’s van diverse Schotse distilleerderijen en maken daar hun producten van. Met mixen en nauwkeurig proeven komen ze tot een ‘smaakvast’ resultaat. Een Johnny Walker uit pakweg 2001 heeft dezelfde standaardsmaak als wat er uit een fles van drie jaar later komt.

 

 

De vele Schotse distilleerderijen verkopen hun ‘gemiddelde’ vaten aan de grote merken. Blijkt de inhoud van zo’n smaak net effe anders en liefst ook beter te zijn, dan bottelen ze de inhoud daarvan zelf. Deze single malts vinden hun weg naar de liefhebbers, die er graag wat meer voor over hebbenDe single malts krijgen een extra exclusief tintje door het nummeren van de flessen en de vermeldingvan het jaartal.

Peter en Joeri waren zo gul met hun informatie dat het voor een gepensioneerde pennenlikker ondoenlijk was om alles nauwkeurig op papier te zetten.

 

 

Voor meer gespecialiseerde informatie verwijst hij daarom graag naar een aantal websites. Ten eerste die van Glen Drammor zelf: www.glendrammor.nl

Ook is er de gespecialiseerde single malt site www.maltmaniacs.orgTerwijl op www.wikipedia.nl eveneens een schat aan informatie over de Schotse whiskycultuur te vinden is.

De volgende bijeenkomst van het Purmerends Proefgenootschap is woensdagavond 18 januari 2012, wederom in Proeflokaal Bakker. Vinatero Christiaan presenteert dan een aantal bijzondere wijnen. De eigenaar van deze Purmerendse wijngroothandel is vinoloog en heeft als zodanig professionele ervaring opgedaan in gerenommeerde restaurants. Een avondje voor de fijnproevers!

Copyright © 2011-2016 Purmerends Proefgenootschap