^Naar boven

 • 1 Jenever, jenever en nog eens jenever
  De jenevers die zijn geproefd op de eerste proeverij van het Purmerends Proefgenootschap in oktober 2011
 • 2 Gezelligheid alom!
  Een sfeerbeeld van een van de proeverijen in Proeflokaal Bakker op de Koemarkt te Purmerend.
 • 3 Een van de proeverijen
  Gedurende het winterseizoen vinden er bijna maandelijks proeverijen plaats op de derde woensdag van de maand.
 • 4 Whiskyproeverij
  De verschillende soorten whisky die zijn geproefd op de eerste whiskyproeverij van het Purmerends Proefgenootschap.
 • 5 De proefopstelling...
  Het zijn per proeverij maar kleine glaasjes en die worden maar voor een klein deel volgeschonken. Het gaat om de kwaliteit, niet de kwantiteit.


De volgende proeverij is gepland op:

De eerstvolgende proeverij is op woensdag 16 oktober 2019.

18 april 2012: Duitse rode wijn uit de Pfalz

 

We proeven rode wijnen uit dit gebied omdat Gea en ik in de afgelopen 2 jaar regelmatig verrast waren door de heerlijke die uit dit gebied komen. En wij vonden het wel leuk om de vooroordelen die er nog steeds zijn over rode wijn uit Duitsland te laten verbleken met heerlijk smakende wijntjes.

De Weinstrasse in de Pfalz is een langgerekt lint van 85 kilometer in het zuiden van Duitsland. In de luwte van het Haardtgebergte heerst hier een mild klimaat; je komt er zelfs citrusvruchten, amandelen en vijgen tegen. Dit wijngebied wordt wel het Toscane van Duitsland genoemd. Hier is de Riesling de meest aangeplante druif, maar er worden al meer rode druivenrassen aangeplant zoals Spätburgunder (pinot noir), St. Laurent en Dornfelder en ook internationale druivenrassen als Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah ontbreken inmiddels niet meer. Een gebied waar naast het drinken van mooie wijnen, ook lekker kunt eten en heerlijk wandelen.

 

 

1 Weingut Faubel uit Maikammer

Bezit 24 hectare, verdeeld over een aantal gemeentes (voordeel: lager risico bij hagel). 65% van de aanplant is wit en 35% rood.

Wijnbouw is al sinds 1635 in deze familie, maar sinds zoon Gerd in 1998 het roer overnam, boekt het bedrijf het ene succes na het andere en behoort het inmiddels tot de beste 100 wijngoederen van Duitsland. Dit heeft alles te maken met de filosofie van het bedrijf: lage gemiddelde opbrengst per hectare rijpe druiven en strenge selectie. Kortom, kwaliteit staat voorop.it resulteert in frisse, zuivere, mineralig-complexe wijnen.

Van dit wijngoed komt de eerste wijn die we hebben geproefd. Het is ook de enige die gemaakt is van een druivensoort; De St. Laurent. Een mooie zuivere smaak. Lekker fruitig, niet zwaar. Kan enigszins gekoeld zo op een zomerpicknick genuttigd worden.

2 Weingut Gerhard Klein uit Hainsfeld

Vlak in de buurt van Hainsfeld ligt een fraai restaurant “Die Burrweiler Mülle”. Vorig jaar hebben we daar heerlijk gegeten en dronken daarbij een fles Cuvée Rot nr. 38 van deze wijnboer. De winkel bleek nog geen 100 meter van ons onderkomen in Hainsfeld te liggen. We proeven de laatste flessen uit de voorraad die toe kochten.

Cuvée Rot nr. 38. Een stevig wijntje dat goed past bij een stuk rood vlees met lekker sausje.

 

 

3 Weingut Rings, Freinsheim, Pfalz

In het schilderachtige middeleeuwse plaatsje Freinsheim ligt dit weingoed. de gebroeders Steffen en Andreas Rings maken daar voortreffelijke wijnen met heel eigen smaak . De “Quintessenz” is een zeer verleidelijke, op internationale leest geschoeide cuvée: weelderig bessenfruit,goed gedoceerd houtgebruik, zachte tannines, frisse zuren en een lekkere kruidigheid kenmerken deze wijn. Wij proefden een goedkoper. (We moeten tenslotte ook op het budget passen)

We drinken Cuvée R.O.T. waarin Cabernet S auvignon en Portugieser verwerket zijn. Een fraaie wijn waarin de Portugieser zorgt voor een typisch smaakje dat niet iedereen kan waarderen.

 

4 Weingut Schneider, Ellerstadt, Pfalz

Markus Schneider. Sinds 1993 maakt hij zijn eigen wijnen op het inmiddels 28 hectare grote wijngoed in de noordelijk Pfalz. Het jaar 2000 betekende een keerpunt in zijn leven. Op de wijnbeurs Prowein ontmoette hij Dirk van der Niepoort, die hem stimuleerde om meer met de Portugieser-druif, een soort met een slechte reputatie, te doen. Net als bij veel andere wijnboeren staat hier kwaliteit voorop: Schneider gebruikt uitsluitend kerngezonde druiven, hij beperkt de opbrengst, maakt in de kelder gebruik van zwaartekracht en laat de most zeer lang in contact met de schillen (soms tot februari).

 

Dit levert complexe, krachtige -maar ook elegante en mineralige- goed gestructureerde wijnen op.

Schneiders wijnen worden geschonken van Sylt (“Sansibar”) tot München (“Tantris”), in de lucht (Air Berlin) en op de rails (ICE) en nu ook in Nederland!

In 2005 werd Markus Schneider door de wijngids Gault Millaut uitgeroepen tot “Entdeckung des Jahres”. Ik sluit me hierbij aan.

Wij drinken de Ursprung. Een wijn met volle smaak die ook bij een goed wintergerecht past. Ik dronk hem eerder bij gebakken bloedworst na een heerlijke wandeling in het Teutoburgerwoud. In deze wijn is de Portugieser niet meer herkenbaar.

 

 

5 Weingut Hensel, Bad Dürkheim, Pfalz

Nog geen 40 is hij, maar heeft toch al zo’n 15 jaar ervaring in de wijnbouw.

Op 19-jarige leeftijd nam Thomas Hensel in 1990 het ouderlijk bedrijf over en moderniseerde en vergrootte het tot 19 ha. Veel leerde hij van Hans-Günter-Schwarz, de légendaire wijnmaker van Müller-Catoir. Van hem stamt o.a. de filosofie om zo weinig mogelijk in te grijpen en de wijn lang in contact te houden met de gist. Verder werkt hij nauw samen met zijn vriend Markus Schneider ( wijn nr.4). Vanaf zijn bedrijf zie je de zweefvliegtuigen van het plaatselijke sportvliegveld. Dit inspireerde hem tot namen als «Aufwind», «Höhenflug» en «Ikarus» voor zijn wijnen.

Wij proefden de “Höhenflug”. Daarover schreef een Duitse wijnexpert het volgende.

“Der rote Höhenflug aus Cabernet Sauvignon, Merlot und Frühburgunder ist … ein echter Überflieger! Die Eleganz und Finesse dieses durchaus fruchtbetonten, aber konzentrierten Weins mit dem lebendigen Geschmack von Schwarzkirsche, Brombeere, Mokka und Tabak müsste jedem eingefleischten Bordeaux-Fan die Tränen in die Augen treiben – vor allem auch des günstigen Preises wegen.” U begrijpt dat dit me nieuwsgierig maakte…

 

Bijna iedereen kon zich bij deze proeverij vinden in deze beschrijving. Daarmee zetten we een prachtige punt achter een verassende, boeiende en smaakvolle avond.

 

Gea en Pieter

 

P.S. de wijnen 1,3,4 en 5 zijn in Nederland te koop bij Winterberg wijnen in Beverwijk. Ook via internet. De teksten in dit verslag komt voor een groot deel uit hun catalogus.

Copyright © 2011-2016 Purmerends Proefgenootschap