^Naar boven

 • 1 Jenever, jenever en nog eens jenever
  De jenevers die zijn geproefd op de eerste proeverij van het Purmerends Proefgenootschap in oktober 2011
 • 2 Gezelligheid alom!
  Een sfeerbeeld van een van de proeverijen in Proeflokaal Bakker op de Koemarkt te Purmerend.
 • 3 Een van de proeverijen
  Gedurende het winterseizoen vinden er bijna maandelijks proeverijen plaats op de derde woensdag van de maand.
 • 4 Whiskyproeverij
  De verschillende soorten whisky die zijn geproefd op de eerste whiskyproeverij van het Purmerends Proefgenootschap.
 • 5 De proefopstelling...
  Het zijn per proeverij maar kleine glaasjes en die worden maar voor een klein deel volgeschonken. Het gaat om de kwaliteit, niet de kwantiteit.


De volgende proeverij is gepland op:

De eerstvolgende proeverij is op woensdag 16 oktober 2019.

21 oktober 2015: Wijnen van Christiaan

Vinatero Christiaan op herhaling

Op woensdag 21 oktober 2015 werd seizoen 2015-2016 van het Purmerends Proefgenootschap geopend in Proeflokaal Bakker op de Koemarkt in Purmerend. Christiaan Brachthuizen van Vinatero Christiaan was de eerste gast van het nieuwe seizoen. Het was niet de eerste keer dat hij ons genootschap met een bezoek vereerde. 

Hij bracht in totaal 9 soorten wijn mee, wit, rood, uit Spanje en uit Duitsland. 

Als eerste werd een witte Pinot Blanc Trocken Rheinessen 2012 geproefd. Dat is een droge witte wijn van de Petersberg in Duitsland. 

De tweede wijn was ook een witte, een wat duurdere 2012 Chardonnay, genaamd Spatlese. Bijzonder aan deze wijn was dat de oplage slechts 300 flessen per jaar bedraagt. De 35-jarige dochter van de wijbouwer is hiervoor verantwoordelijk. Zij maakt de wijn op een klassieke manier en gebruikt een methode van 300 jaar oud. Hierdoor is deze wijn eerder op dronk

Wijn nummer drie was weer een wijn van de Petersberg. Nu wass het een Sauvignon Blanc uit 2013.  

De Petersberg is ook de oorsprong van wijn nummer vier, een Rivaner Classic uit 2013. Hij is voor 100% uit Rivanerdruiven gemaakt.

De eerste rode wijn die we proefden was een droge Pinot Noir Rheinessen uit 2012. Een bijzondere wijn die qua kleur wat licht oogde, maar waarvan Christiaan zei dat hij wel wat zwaar was. Een beetje verraderlijk dus, maar wel lekker. 

 

De zesde wijn kwam uit Spanje in de buurt van Barcelona. Een prima wijn die uit een gebied komt waar de druif voordeel heeft van de wat koele zeewind vanaf de Middellandse Zee. De naam: Vina Chatel Crianza Tinto Tempranillo 2011. Algemeen werd deze wijn bij de proeverij erg gewaardeerd. Het jaar 2011 is voor deze wijn een prima jaar geweest. Alles wat een wijn qua klimaat goed maakt heeft in 2011 optimaal plaatsgevonden.

Wijn nummer zeven was een Regent Trocken Barrique uit 2012. Ook deze wijn komt van de Petersberg. Het is een mooie complexe wijn. Bijzonder is dat tijdens het produceren het vat aan de bovenkant open blijft, waardoor er maximale oxidatie optreedt. Het is dan ook verstandig om deze wijn voor het drinken te decanteren.

De achtste wijn was weer een zeldzame. De productie bedraagt 300 flessen per jaar. Het was een Cabernet Sauvignon die eigenlijk iets te noordelijk wordt geproduceerd voor rode wijn.

Wijn nummer 9 was een Spaanse oerwijn uit 2013, Vaquos Cosecha D.O. Ribere del Duero. Hij wordt gemaakt van druiven van zes topbergen uit de buurt van Barcelona. De ranken zijn al 35 jaar oud. 

Als uitsmijter kwam Christiaan nog met een tiende soort. Nu was het een heel zoet mousserend geval uit 2014, met een laag alcoholpercentage van 4,5 %, de Moscato Mediterranee. Hij wordt geproduceerd in dubbelwandige fusten zodat er kan worden gekoeld. Op de fusten zit een ventiel zodat de overdruk aan koolzuurgas weg kan. Het resultaat is een natuurlijk zoete, sulfietarme wijn. 

Deze eerste avond van het nieuwe seizoen was weer een succes. De stemming zat er weer in en alles smaakte weer naar meer....

Copyright © 2011-2016 Purmerends Proefgenootschap