^Naar boven

 • 1 Jenever, jenever en nog eens jenever
  De jenevers die zijn geproefd op de eerste proeverij van het Purmerends Proefgenootschap in oktober 2011
 • 2 Gezelligheid alom!
  Een sfeerbeeld van een van de proeverijen in Proeflokaal Bakker op de Koemarkt te Purmerend.
 • 3 Een van de proeverijen
  Gedurende het winterseizoen vinden er bijna maandelijks proeverijen plaats op de derde woensdag van de maand.
 • 4 Whiskyproeverij
  De verschillende soorten whisky die zijn geproefd op de eerste whiskyproeverij van het Purmerends Proefgenootschap.
 • 5 De proefopstelling...
  Het zijn per proeverij maar kleine glaasjes en die worden maar voor een klein deel volgeschonken. Het gaat om de kwaliteit, niet de kwantiteit.


De volgende proeverij is gepland op:

De eerstvolgende proeverij is op woensdag 16 oktober 2019.

De dekselse bieren van Texel

Op woensdag 21 november 2018 stond voor ons proefgenootschap een proeverij van Texelse bieren op het programma. De proeverij werd gepresenteerd door de ambassadeur van de Texelse brouwerij, bier-cabaretier Hans Glandorf. 

Hans schetste eerst zijn levensloop, hoe hij verslingerd raakte aan speciaalbieren en via de Purmerendse café's De Smoeshaan en De Bonte Koe uiteindelijk bij de Texelse bierbrouwerij terecht kwam. Niet zonder trots stelt hij dat de Texelse brouwerij inmiddels de grootste bierbrouwerij van Nederland is, op de voet gevolgd door Jopen uit Haarlem en Brouwerij 't IJ uit Amsterdam. Hans bedoelde daarmee natuurlijk dat de grote pilsbrouwers in zijn ogen niet echt bierbrouwers zijn. Daar kun je over van mening verschillen. Niettemin betekent dit dat Texels op de markt van de speciaalbieren inmiddels een flinke speler is geworden. In de loop de jaren is het personeelsbestand uitgebreid van vier naar tachtig personen.

Texels is voornamelijk bekend van het fijne zomerbier Skuumkoppe en dat is nu toevallig het bier dat deze avond niet geproefd wordt. Hans had een selectie van vijf geselecteerd, waarmee een goede indruk van de bieren van Texels kon worden verkregen.

Als eerste werd Goudkoppe geproefd, een blond bier met een alcoholpercentage van 6%. Hans vertelde daarbij ook dat -met uitzondering van de hop- alle ingrediënten waarmee Texels bier wordt gebrouwen van het eiland zelf afkomstig zijn.

Nummer twee op de lijst was Vuurbaak, een in de Ierse traditie gebrouwen Red Ale. 

Als derde werd Noorderwiend geproefd, het enige bier dat de Duitse toets van het Reinheitsgebot niet kan doorstaan omdat er kruiden aan zijn toegevoegd. Noorderwiend is een stevig winterbier.

Het vierde geselecteerde bier was Tripel,een tripel gebrouwen in de traditie van de Belgische abdijbieren.

Tot slot het meest tot de verbeelding sprekende bier van de Texelse brouwerij: Stormbock. Hans had nog een aantal flesjes uit 2013 op de kop kunnen tikken, zeer zeldzaam. Stormbock (10% alcohol) is één van die bieren die er met  het verstrijken van de jaren alleen maar lekkerder op wordt. 

Samen met de bijpassende hapjes van Lida was dit weer een avond die collectief in de herinnering van het Purmerends Proefgenootschap kan worden bijgeschreven.

 

Copyright © 2011-2016 Purmerends Proefgenootschap