^Naar boven

 • 1 Jenever, jenever en nog eens jenever
  De jenevers die zijn geproefd op de eerste proeverij van het Purmerends Proefgenootschap in oktober 2011
 • 2 Gezelligheid alom!
  Een sfeerbeeld van een van de proeverijen in Proeflokaal Bakker op de Koemarkt te Purmerend.
 • 3 Een van de proeverijen
  Gedurende het winterseizoen vinden er bijna maandelijks proeverijen plaats op de derde woensdag van de maand.
 • 4 Whiskyproeverij
  De verschillende soorten whisky die zijn geproefd op de eerste whiskyproeverij van het Purmerends Proefgenootschap.
 • 5 De proefopstelling...
  Het zijn per proeverij maar kleine glaasjes en die worden maar voor een klein deel volgeschonken. Het gaat om de kwaliteit, niet de kwantiteit.


De volgende proeverij is gepland op:

De eerstvolgende proeverij is op woensdag 16 oktober 2019.

Georgische wijnen

Op woensdag 20 maart 2019 verzorgde Peter Bleeker van Ghvino uit de Peperstraat in Purmerend een proeverij van Georgische wijnen.

Wat bijna niemand van de proevers wist, is dat de kunst van het wijnmaken is uitgevonden in Georgië, al zo'n 8000 jaar geleden! Dat maakt de Gerorgische wijn natuurlijk op zichzelf al heel bijzonder. Vanuit Georgië heeft de wijn achtereenvolgens het Midden-Oosten, Griekenland en Europa veroverd.

De eerste wijn die werd geproefd was Kolkha Rkatsiteli uit 2016, een droge witte wijn van de Mtsvanedruif. Het alcoholpercentage is 13% en de wijn komt uit de regio Kakheti. De wijn laat zich van zijn beste kant zien op een temperatuur van 10 à 12 graden en is goed te combineren met witvis of zalm.

De UNESCO heeft de Georgische wijn in 2013 erkend als cultureel werelderfgoed. Het Georgische schrift is gebaseerd op druivenranken. Monniken zorgen ervoor dat de wijntraditie niet verloren gaat.

In de tweede ronde was het de beurt aan Artizani Mtsvane-Rkatsileli uit 2016, een droge, rosé-achtige lichtgekleurde wijn, gemaakt uit de Mtsvane en Rhkatsileli druiven. Het alcoholpercentage is 12,5% en de wijn laat zich het best serveren op een temperatuur tussen de 12 en 16 graden. Hij past goed bij gevogelte, walnoten en geitenkaas.

Nummer drie in de lijst was de Vinoterra Kisi uit 2016, een droge witte wijn die het best tot zijn recht komt bij een temperatuur van 16 tot 18 graden. Het alcoholpercentage is 13%. Deze wijn doet het erg goed bij wit vlees, zoute kaas of getitenkaas. Ook bij sushi komt de Kisi uitstekend tot zijn recht.

De claim dat Georgië al een wijncultuur had in 5800 à 6000 jaar voor Christus wordt mede bewezen door opgravingen bij Ghadachrili Gora. Daar zijn wijnsteenzuurresten gevonden op scherven en koolstofdatering heeft deze ouderdom vastgesteld.

De eerste rode wijn die werd geproefd was Kolkha Pirosmani 2017. Het gaat om een semi-droge wijn met een alcoholpercentage van 13% die het beste kan worden geschonken bij een temperatuur van 12 tot 14 graden. Hij past prima bij een gegrild stuk vlees of een krachtige kaas. Speciale aanbeveling verdient een licht zout kaasje met een zoete saus (honing-mosterdsaus). Dat geeft een prima smaakbeleving.

Georgië heeft, zoals bekend, een aantal decennia deel uitgemaakt van de Sovjetunie. Dat heeft de wijncultuur in Georgië geen goed gedaan. Het aanbod is voor een belangrijk deel in de richting van zoete wijnen gegaan. Daarnaast heeft partijleider Gorbatsjov in de jaren '85-'87 geprobeerd het land droog te leggen. Daardoor is 75% van de oude wijngaarden verloren gegaan en heeft men de grond ingezet voor andere gewassen. Het predikaat "Made in Georgia" heeft tot veel fraude geleid, wat de reputatie van de wijnen ook al geen goed heeft gedaan. Toen de Sovjetunie viel en Georgië opnieuw zelfstandig werd leidde dat in de eerste instantie tot een periode van chaos en veel faillissementen in de wijnbranche, maar inmiddels is er een stijgende lijn ingezet en wordt de kwaliteit steeds beter.

Wijn nummer vijf was deWiniveria Saperavi 2015, een droge rode wijn die het erg goed doet bij een BBQ met een krachtige saus of een pittige kaas. Het alcoholpercentage is 13% en de beste temperatuur is tussen de 16 en 17 graden. 

Peter heeft vervolgens een uitebride uitleg gegeven over de Qvevrimethode. De wijn rijpt dan niet op vaten, maar in aardewerk dat is ingegraven. Het is een bijzondere methode die verder nergens ter wereld wordt gebruikt.

De één na laatste te proeven wijn was KSG Life 2017. Het gaat hier om een droge rode wijn van de Saperavidruif uit de regio Kakheti. Met een alcoholpercentage van 14,5% is het een zware jongen te noemen. Het is een goede wijn die lang bewaard kan worden. Hij doet het goed bij BBQ, geroosterd en wild vlees, waarbij een combinatie van zout en vet de tannines wat zal verzachten.

De laatste wijn is een drioge rode Saperavi uit 1984. Het alcoholpercentage is 13,5% en de wijn kan het beste worden gedronken op een temperatuur rond de 17 graden. Ook deze rode wijn laat zich goed smaken bij Vlees en kruidige kaas.

Peter sloot hierna een enthousiaste presentatie af, die voor de anwezigen zeker de Georgische wijn op de kaart heeft gezet.

 

Copyright © 2011-2016 Purmerends Proefgenootschap