^Naar boven

 • 1 Jenever, jenever en nog eens jenever
  De jenevers die zijn geproefd op de eerste proeverij van het Purmerends Proefgenootschap in oktober 2011
 • 2 Gezelligheid alom!
  Een sfeerbeeld van een van de proeverijen in Proeflokaal Bakker op de Koemarkt te Purmerend.
 • 3 Een van de proeverijen
  Gedurende het winterseizoen vinden er bijna maandelijks proeverijen plaats op de derde woensdag van de maand.
 • 4 Whiskyproeverij
  De verschillende soorten whisky die zijn geproefd op de eerste whiskyproeverij van het Purmerends Proefgenootschap.
 • 5 De proefopstelling...
  Het zijn per proeverij maar kleine glaasjes en die worden maar voor een klein deel volgeschonken. Het gaat om de kwaliteit, niet de kwantiteit.


De volgende proeverij is gepland op:

De eerstvolgende proeverij is op woensdag 16 oktober 2019.

Rum van Arthur & Co

Op 17 oktober 2018 vond de start plaats van seizoen 2018-2019 van het Purmerends Proefgenootschap. De aftrap werd verricht door Paul Verhoeven die voor november 2018 een bierproeverij aankondigde van de Texelse Bierbrouwerij. In december 2018 en januari 2019 zijn er geen proeverijen en in februari staat er voorlopig een proeverij van gedistilleerd op het programma. Hierna werd het woord gegeven aan Arthur Keyner van slijterij Arthur & Co.

Arthur begon met uit te leggen dat rum eigenlijk een Caribisch product is, gemaakt van suikerriet, dat rum zijn typische zoete smaak geeft. Rum is naast graangestookt gedistilleerd, zoals jenever en whisky, wijngestookt gedistilleerd zoals cognac en vieux de derde grote groep van gedistilleerd. Er zijn grofweg drie methodes om de rum te vervaardigen, een Engelse, een Franse en een Spaanse methode. Iedere voormalige koloniale macht heeft zijn eigen methode achtergelaten. Op deze kaart zijn de verschillende rumgebieden aangegeven.

De Spaanse methode maakt gebruik van melasse (een bijproduct van suikerriet) en kolom-destillatie.

De Engelse stijl maakt ook gebruik van melasse, maar de smaak is voller door destillatie in een pot still.

De Franse stijl wijkt af omdat er vers suikerrietsap wordt gebruikt en er gebruik wordt gemaakt van een distilleerketel. De smaak wijkt dan ook af van de twee andere stijlen.

Als eerste werd een witte rum uit Guyana geproefd van drie jaar oud, El Dorado. Veel rumsoorten zijn blends van verschillende oorsprong. De leeftijd van rum wordt op verschillende manieren bepaald. De Engelsen vermelden de jongste leeftijd, terwijl de Spanjaarden de gemiddelde leeftijd vermelden.

De tweede rum, Compagnie des Indes Latino, is ook een samenstel van verschillende rumsoorten. 

Als derde werd Tres Hombres Marie Galante van 8 jaar oud geproefd, een bijzondere en kostbare rum. Daarbij werd een pompoensoepje door Lida geserveerd.

Uit Barbados kwam de vierde rum, Bumbu rum.

Daarna werden achtereenvolgens Peaky Blinder Black Spiced rum, Don Papa rum uit de Filipijnen (bijzonder!) en Plantation Pinapple rum geproefd.

De bijzondere en bijpassende hapjes van Lida maakten het geheel weer helemaal compleet.

 

 

Copyright © 2011-2016 Purmerends Proefgenootschap